Önceki yazımızda ülkemizde Ticaret Kanunu’nda yer alan yükümlülükler sebebi ile sermaye işletmelerine yönelik web sitesi bulundurma zorunluluğuna değinmiştik. Kaldığımız yerden devam ederek hukuki zorunluluklar olmasa bile günümüzde işletmelerin neden web’de ve sosyal ağlarda varlıklarını sürdürmeleri gerektiği üzerinde duralım.

Günümüzde müşteri ilişkileri yönetimi açısından alternatif iletişim kanallarının çeşitliliği ve etkileşim hızı oldukça önem arz ediyor. Bu bağlamda baktığımızda, geçmiş yılların aksine artık İnternet varlığı bir prestij oluşturmanın ötesinde bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Bu zorunluluğu bir hukuki gereksinim olarak gören şirketler hiç bir işe yaramayan pasif bir web sitesi ya da kurulduğu günden bu yana hiç bir güncel paylaşımda bulunulmayan sosyal ağ hesapları ile maalesef siber uzayda yer kaplamaktan öteye gidemiyor.

Oysa ki günümüzde işletmeler açısından İnternet’te yer alınması gereken iki farklı online platform söz konusu. Bunlardan birincisi olan kurumsal web siteleri işletmelerin legal varlığı, ürün ve hizmetleri, başarıları, mutlu müşteri örnekleri, destekleyici hizmetler, yardım menüleri, müşteri hizmetleri ve iletişim bilgileri gibi statik yani daha az güncelleme gerektiren bilgileri paylaşmaya yarayan önemli İnternet varlıklarını oluşturuyor. Web sitelerinin sadece içerik olarak değil, kurumsal kimliği yansıtacak bir şekilde profesyonel olarak tasarlanmış olması da ayrıca unutulmaması gereken bir husus.

İşletmelerin İnternet üzerinde dinamik olarak müşteri ilişkileri yönetimi hizmetlerinde yararlanması gereken ayağı ise sosyal ağlar oluşturuyor. İşletmelerin online kurumsal iletişim merkezi olarak da düşünülebilecek olan sosyal ağlar müşteri ya da potansiyel müşterilerin her türlü soru ve sorunlarına eş zamanlı olarak çözüm önerileri sunulabilecek platformlar olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal ağlarda sadece sorunlara hızlı çözümler sunulmakla kalmayıp şirkete ait güncel haber ve duyurular sunulup her türlü promosyon ve tanıtım kampanyaları da gerçekleştirilebiliyor.

Web sitelerinin aksine sosyal ağlar yapısal olarak birbirlerinden farklılıklar gösterebildiği için işletmelerin sosyal ağ tercihlerini doğru yapması, ve ilgili sosyal ağları etkili yani amacına uygun bir şekilde kullanması da önem arz ediyor. Her sosyal ağda yer almak yerine işletmeye katkı sağlayabilecek sosyal ağlarda yer almak bu yüzden önemli. Örneğin Facebook ve Twitter temel olarak pek çok işletmeye faydalı olabilecekken Pinterest ve Snapchat gibi bazı ağlar stratejik açıdan uygun olmayabilir. Ayrıca, tıpkı web sitelerinde olduğu gibi sosyal ağlarda da profesyoneller tarafından amacına uygun paylaşımlarda bulunulması sonrada geri dönülmesi ve telafisi güç hatalara sebep olmama açısından dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

İşletmeler açısından İnternet’in etkin kullanımı bağlamında bir diğer önemli husus da web ve sosyal ağlar üzerinde sunulan reklam ve diğer tutundurma çabalarını verimli bir şekilde değerlendirebilmekten geçiyor. Reklam bütçelerinin bir kısmını online tutundurma çabalarına ayıran işletmeler doğru kanalları seçmeleri durumunda geleneksel kanallara göre çok daha düşük maliyetle oldukça hızlı bir geri dönüş sağlayabiliyorlar.

Bu köşede kısa bir şekilde özetlemeye çalıştığımız üzere İnternet varlığı işletmeler açısından artık olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Konunun detaylarını önümüzdeki günlerde bu köşede değerlendirmeye devam edeceğim ancak bu konuda sormak istediğiniz sorular olursa e-posta yoluyla ya da sosyal ağlar üzerinden bana ulaşabilmeniz mümkün.

Sevgiyle Kalın!